Ami-Bernard Zillweger

Ami-Bernard Zillweger werd in 1942 geboren in Fribourg, in het Franssprekende deel van Zwitserland. Hij studeerde aan de Ecole des Beaux Arts in Vevey, in de omgeving van het meer van Genève. Na vele studiereizen vestigde hij zich in 1971 in Gelderland en wel in Zutphen. Daar woont en werkt hij nog steeds met veel plezier. Het werk van Ami-Bernard Zillweger kan mede door zijn gebruik van kleur en licht, geplaatst worden in de Franse schilderstraditie. Weliswaar met een geheel eigen opvatting en handschrift.

In het totale oeuvre van de kunstenaar zijn vele onderwerpen aan de orde geweest en niets wijst op een verandering daarvan. Landschappen, portretten, circus en theatertaferelen en stillevens wisselen elkaar af. Zo ook de techniek waarin gewerkt wordt. Het vele werk op z’n atelier, grote en kleine tekeningen, acrylschilderijen, litho’s, aquarellen en houten objecten laat zich ‘lezen’ als een totaal dagboek. Een boek waarin nauwkeurig gelezen en gezien kan worden wat Ami-Bernard Zillweger bezighoudt.

Het zijn veelal onderwerpen die passen in de traditie van de schilderkunst. Een portret van een bevriend of bewonderd collega-kunstenaar zoal Fred Sieger en z’n wereldberoemde landgenoot Alberto Giacometti, een vaasje met bloemen op z’n atelier, een stilleven met wat fruit in de eetkamer, een laan met bomen in z’n directe omgeving of gezien op één van z’n reizen. Onderwerpen gekozen dicht bij huis, de dingen om hem heen, maar altijd scherp gezien en weergegeven met een grote gevoeligheid en inzicht.

Ami-Bernard Zillweger is een kunstenaar – en dat is af te lezen aan z’n werk – die in navolging van de schilder Pierre Bonnard (1867-1947) kan en mag zeggen: Het is een geluk om te mogen schilderen!